Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Σκοπός η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της ηπατίτιδας, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των σοβαρών αυτών λοιμώξεων.

 

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ηπατίτιδα είναι μία φλεγμονή του ήπατος, η πιο κοινή αιτία της οποίας είναι λοίμωξη από έναν από τους 5 ιούς ηπατίτιδας Α, B, C, D και Ε.

Η ηπατίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία νόσος είτε χρόνια. Η οξεία νόσος εμφανίζεται λίγες εβδομάδες μετά τη μετάδοση του ιού και συνήθως περνάει από μόνη της σε λίγους μήνες (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ηπατίτιδα Α). Περιλαμβάνει συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες όπως κίτρινο χρωματισμό του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), υπέρχρωση ούρων, υπερβολική κόπωση, ναυτία, έμετο και πόνο στην κοιλιά.

Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη, η οποία συνήθως προκαλείται από τους ιούς της ηπατίτιδας Β, D και κυρίως της ηπατίτιδας C, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

 

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α προκαλείται από λοίμωξη με τον ιό ηπατίτιδας Α (HAV) και μεταδίδεται συχνά από μολυσμένη τροφή και νερό, ειδικά όταν δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής.

Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κατά τη διάρκεια της επώασης, καθώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ηπατίτιδα Α είναι διαδεδομένη νόσος σε όλον τον κόσμο, και καταγράφονται περίπου 1,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά το χρόνο παγκοσμίως.

 

Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β είναι μία από τις πιο σημαντικές ασθένειες της ανθρωπότητας και αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κύριες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι η αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών από την ηπατική νόσο και η διασπορά των ιών αυτών στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C καταλήγουν από επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC), ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο εφόσον δεν τεθούν σε παρακολούθηση και δεν λάβουν ειδική αντιική αγωγή.

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με την επαφή αίματος και σωματικών υγρών από μολυσμένο άτομο, όπως ακριβώς μεταδίδεται ο ιός HIV. Ωστόσο ο ιός ηπατίτιδας Β είναι 50 με 100 φορές πιο μεταδοτικός από τον ιό HIV.

 

Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C, είναι μία φλεγμονή του ήπατος, η οποία οφείλεται στον ιό HCV. Μεταδίδεται μέσω του αίματος και όχι με την κοινωνική επαφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C δεν έχουν συμπτώματα και η διαδρομή της νόσου είναι ήπια.

Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, λόγω της κοινής χρήσης συνέργων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των ατόμων με οξεία ηπατίτιδα C δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν κατορθώνουν να αποβάλλουν τον ιό και αναπτύσσουν στη συνέχεια χρόνια ηπατίτιδα C.

Η χρόνια ηπατίτιδα C οδηγεί συνήθως σε κίρρωση μέσα σε 20 χρόνια.

 

Υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα;

Για την οξεία ηπατίτιδα Β, γενικά δεν χρειάζεται θεραπεία, εκτός από ξεκούραση και υποστηρικτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (π.χ. ενυδάτωση σε περίπτωση εμέτων).
Για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, έγκριση έχουν πάρει 3 φάρμακα:

  1. H ιντερφερόνη άλφα
  2. H λαμιβουδίνη
  3. H διπιβαλική αδεφοβίρη

Σχετικά με την ηπατίτιδα C η αποτελεσματικότητα της θεραπείας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έτσι η ίαση της ηπατίτιδας C επιτυγχάνεται σε περισσότερους από το 80% των ασθενών με γονότυπο 2 ή 3 και περίπου σε 50% των ασθενών με γονότυπο 1 ή 4. Βασίζεται στη συνδυασμένη χορήγηση ενέσεων ιντερφερόνης-άλφα και δισκίων ριμπαβιρίνης.

 

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας;

Εάν θέλετε να ελεγχθείτε για ηπατίτιδα Β, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές ειδικές εξετάσεις που δείχνουν εάν νοσείτε όπως π.χ. το αυστραλιανό αντιγόνο HΒsAg. Επίσης η εν λόγω εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν και το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα (οξεία ή χρόνια, απλός φορέας κλπ)

Η διάγνωση της ηπατίτιδας C στηρίζεται αρχικά στην απλή ανίχνευση στο αίμα ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού της ηπατίτιδας C (anti-HCV). Η μη ανίχνευση τέτοιων αντισωμάτων αποκλείει πρακτικά την παρουσία ηπατίτιδας C, εκτός από την αρχική περίοδο της οξείας λοίμωξης (οπότε δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί τα αντισώματα) και από ανοσοκατασταλμένους ή αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς (οι οποίοι συχνά δεν αναπτύσσουν ποτέ αντισώματα).

 

Στα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου MediOne διενεργούνται Βιοχημικοί έλεγχοι για την ηπατική λειτουργία , Έλεγχος ιικού φορτίου RNA με PCR καθώς και Απεικόνιση ήπατος με υπέρηχο ή αξονική τομογραφία για έλεγχο κίρρωσης.

 

*για διενέργεια Βιοχημικού ελέγχου ή ελέγχου ιικού φορτίου δεν απαιτείται ραντεβού, ωστόσο για διενέργεια υπέρηχου ή αξονικής τομογραφίας απαιτείται προγραμματισμός ραντεβού.

 

Επισκεφθείτε σήμερα ένα από τα κέντρα μας σε Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Δραπετσώνα, Πέραμα, Αταλάντη, Λαμία.

 

Για περισσότερα CHECK-UP και ειδικές τιμές δείτε ΕΔΩ.

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»