Αξονική Τομογραφία (CT)

Η Αξονική Τομογραφία (CT ) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις  στην ιατρική απεικόνιση, αφού αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του ιατρού για  διάγνωση με μεγαλύτερη ακρίβεια, συγκριτικά με άλλες απλές απεικονιστικές μεθόδους.

Πως λειτουργεί ένας αξονικός τομογράφος

Ένας αξονικός τομογράφος χρησιμοποιεί περιστρεφόμενες ακτίνες Χ, για τη δημιουργία εικόνων του σώματος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο αξονικός τομογράφος διαιρεί το σώμα σε εγκάρσιες τομές τις οποίες και απεικονίζει σε ψηφιακή μορφή. Τα αποτελέσματα θα αποθηκευτούν σε ψηφιακό αρχείο (CD).

Ο αξονικός τομογράφος μπορεί να μας δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των περισσοτέρων οργάνων του σώματος. Συγκεκριμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για:
το κεφάλι, τους ώμους, τη σπονδυλική στήλη, την καρδιά, την κοιλιά, το γόνατο  το στήθος, κλπ.

Γιατί γίνονται αξονικές τομογραφίες

Μια αξονική τομογραφία έχει πολλές χρήσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη διάγνωση ασθενειών και την αξιολόγηση των τραυματισμών. Συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό, μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

 • στη διάγνωση λοιμώξεων και καταγμάτων οστών,
 • να εντοπίσει τη θέση  των όγκων,
 • να μελετήσει τα αιμοφόρα αγγεία,
 • να αξιολογήσει την έκταση των εσωτερικών τραυματισμών και την εσωτερική αιμορραγία,
 • στις διαδικασίες καθοδήγησης, όπως χειρουργικές επεμβάσεις,
 • να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.

Ποια είναι τα είδη αξονικής τομογραφίας

Στον Όμιλο MediOne διενεργούμε όλα τα είδη των αξονικών τομογραφιών και συγκεκριμένα:

 • Αξονική τομογραφία εγκεφάλου
 • Αξονική τομογραφία θώρακος
 • Αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου
 • Αξονική τομογραφία τραχήλου
 • Αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας
 • Αξονικές μυοσκελετικού συστήματος
 • Αξονική αγγειογραφία εγκεφάλου
 • Αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής
 • Αξονική αγγειογραφία τραχήλου
 • Αξονική αγγειογραφία αρτηριών 

Πως γίνεται μια αξονική τομογραφία

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει μια ειδική ουσία που ονομάζεται σκιαγραφικό υλικό, για να βοηθήσετε τις εσωτερικές δομές να εμφανιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια στις εικόνες. Όταν έρθει η ώρα να κάνετε την αξονική τομογραφία, θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε οποιαδήποτε μεταλλικά αντικείμενα έχετε πάνω σας. Το μέταλλο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας. Αυτά τα αντικείμενα περιλαμβάνουν κοσμήματα, γυαλιά, ζώνες κ.λ.π. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε με την όψη προς τα πάνω, σε ένα άνετο εξεταστικό κρεββάτι. 

Θα φύγει από την αίθουσα εξετάσεων και θα πάει στην αίθουσα ελέγχου, όπου θα σας βλέπει και θα σας ακούει. Θα μπορείτε να επικοινωνείτε  μαζί του μέσω ενδοεπικοινωνίας.

Είναι πολύ σημαντικό να μένετε ακίνητοι ενώ λαμβάνονται οι τομογραφικές εικόνες, επειδή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε θολές εικόνες. Ο ακτινολόγος μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε την αναπνοή σας για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, για να αποφύγετε το στήθος σας να κινείται πάνω-κάτω. Μόλις ολοκληρωθεί η αξονική τομογραφία, οι εικόνες αποστέλλονται σε εξειδικευμένο ακτινολόγο για την ερμηνεία και σύντομα θα σας εξηγήσει τα αποτελέσματα της αξονικής.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη αξονική τομογραφία

Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό υλικό. Τα περισσότερα σκιαγραφικά υλικά περιέχουν ιώδιο οπότε αν είχατε αλλεργικές παρενέργειες στο ιώδιο στο παρελθόν, βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακα αλλεργίας ή στεροειδή για να εξουδετερώσετε  πιθανές παρενέργειες αν είστε αλλεργικοί στο ιώδιο, αλλά πρέπει να λάβετε σκιαγραφικό.

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος. Αν και η ακτινοβολία από τον αξονικό τομογράφο είναι απίθανο να βλάψει το μωρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια άλλη εξέταση, όπως ένα υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας

Τα αποτελέσματα της αξονικής τομογραφίας θεωρούνται φυσιολογικά εάν ο ακτινολόγος δεν δει όγκους, θρόμβους αίματος, κατάγματα ή άλλες ανωμαλίες στις εικόνες. Εάν εντοπιστούν ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπείες, ανάλογα με τον τύπο της ανωμαλίας που διαπιστώθηκε.

Οι αξονικές τομογραφίες στον Όμιλο MediOne

Ο Όμιλος MediOne διαθέτει ένα νέο μηχάνημα πολυτομικού Αξονικού Τομογράφου, τελευταίας τεχνολογίας, ο οποίος  παρέχει απεικόνιση υψηλής ποιότητας. 

Πρόκειται για έναν Αξονικό Τομογράφο, που μπορεί να υποστηρίξει με πρωτοποριακές δυνατότητες την πραγματοποίηση εξετάσεων, με μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, σε μικρό χρονικό διάστημα και με τεράστια μείωση της ακτινοβολίας. Το ισχυρό και πλούσιο λογισμικό του δημιουργεί εικόνες υψηλής ευκρίνειας και αντίθεσης για την εκτίμηση αγγείων ή οστικών βλαβών.