Image
Image
Image

ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 

Τι είναι ο λιπιδαιμικός έλεγχος;

Τα λιπίδια αποτελούν βασικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του. Μεταξύ άλλων, αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, αποθηκεύουν σάκχαρα στις λεγόμενες λιπαποθήκες, οι οποίες αποτελούν πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα και παίρνουν μέρος στο μηχανισμό της ανοσίας. Ταυτόχρονα, όμως, η παρουσία τους σε μεγάλες ποσότητες ή η ανώμαλη λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσουν στην κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρυνση (αθηροσκλήρωση). Η αθηροσκλήρυνση είναι πάθηση των αρτηριών που δημιουργείται από τη σταδιακή εγκατάσταση λιπαρών ουσιών και λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα τη στένωση και την απόφραξή τους, που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή ισχαιμία των κάτω άκρων. Για αυτό το λόγο θεωρείται σημαντικό να ελέγχονται τουλάχιστον τα βασικά λιπίδια ( χοληστερίνη τριγλυκερίδια ) στα check up που κάνουμε.

Ο πλήρης λιπιδαιμικός έλεγχος μας δίνει φυσικά μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ο λιπιδαιμικός έλεγχος συνίσταται σε μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων που εστιάζουν στη χοληστερίνη (ολική), τα τριγλυκερίδια, την HDL, γνωστή ως «καλή» χοληστερίνη, την LDL, τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη και τον αθηρωματικό δείκτη.

 

Πότε πρέπει να γίνεται;

Ο πρώτος λιπιδαιμικός έλεγχος καλό είναι να γίνεται στην παιδική ηλικία και κατόπιν, αν δεν έχουν εντοπισθεί υπερβάσεις των δεικτών, να επαναλαμβάνεται με την ενηλικίωση. Η τακτική μέτρηση στους άνδρες θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 35, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ στις γυναίκες καλό είναι να ξεκινά από τα 45 έτη και να επαναλαμβάνεται κάθε πενταετία. Και για τα δύο φύλα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νεότερες ηλικίες, ο λιπιδαιμικός έλεγχος θα πρέπει να μπαίνει στη ζωή μας αρκετά νωρίτερα και να επαναλαμβάνεται κάθε τριετία ή και πιο σύντομα κατά περιπτώσεις.

 

Ο λιπιδαιμικός έλεγχος διενεργείται σε όλα τα κέντρα του ομίλου MediOne σε Γλυφάδα , Αγία Παρασκευή , Δραπετσώνα , Πέραμα , Σαλαμίνα , Αταλάντη , Λαμία στην προνομιακή τιμή των 30€.

 

*ο έλεγχος περιλαμβάνει μέτρηση :Χοληστερόλη,Χοληστερίνη HDL,Χοληστερίνη LDL,Τριγλυκερίδια αίματος,Απολιποπρωτεϊνη Α1,Απολιποπρωτεϊνη Β,Λιποπρωτεϊνη Lp(a)

 

Δείτε εδώ για περισσότερα CHECK UP

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ: Τί είναι , ποια η σημασία τους , πώς ελέγχονται?

 

Οιστραδιόλη (Ε2)

Η οιστραδιόλη είναι μία ορμόνη που παράγεται κυρίως στις γονάδες (ωοθήκες και όρχεις) . Είναι το κυρίαρχο οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας στη γυναίκα αποτελώντας την πιο δραστική από τις μορφές των οιστρογόνων, στη διέγερση της ανάπτυξης του ενδομητρίου. Η οιστραδιόλη παρατηρείται και στους άνδρες και παράγεται σαν ενεργό προϊόν μεταβολισμού της τεστοστερόνης. Τα επίπεδα της στους άνδρες είναι ανάλογα με εκείνα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η οιστραδιόλη δεν έχει μόνο σημαντική επίδραση στην αναπαραγωγική και σεξουαλική λειτουργία αλλά έχει επίσης επίδραση και σε άλλα όργανα όπως είναι τα οστά. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, το μεγαλύτερο ποσό της οιστραδιόλης στις γυναίκες παράγεται στα κοκκώδη κύτταρα των ωοθυλακίων στις ωοθήκες των γυναικών. Μικρότερα ποσά παράγονται στα επινεφρίδια και στους άνδρες παράγονται στους όρχεις.


Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH)

Η FSH είναι μια ορμόνη η οποία διεγείρει την παραγωγή οιστραδιόλης από το ωοθυλάκιο και προάγει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Η FSH παράγεται από την υπόφυση. Η υπόφυση είναι ένας αδένας στη βάση του εγκεφάλου που εκκρίνει ορμόνες για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα, των επινεφριδίων, των γονάδων (όρχεων – ωοθηκών) όπως και αυξητική ορμόνη και προλακτίνη. Για τη λειτουργία των γονάδων η υπόφυση εκκρίνει δύο ορμόνες που ονομάζονται γοναδοτροπίνες. Η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) μαζί με την LH ορμόνη προάγουν την ανάπτυξη και ωρίμανση των ωοθυλακίων.

 

Δεϋδροεπιανδροστερόνη (S-DHEA)

Η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόvη) συχνά ονομάζεται «μητέρα όλων των ορμονών» (mother hormone) επειδή το σώμα τη χρησιμοποιεί για να παράγει ανδρικές και γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες: τεστοστερόνη, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Παράγεται από τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς) και η παραγωγή της ελέγχεται εν μέρει, από την ορμόνη ACTH. Η DHEA είναι η αφθονότερη στεροειδής ορμόνη στο σώμα μας — όταν είμαστε νέοι παράγουμε περίπου 25 έως 30 mg καθημερινά. Τα επινεφρίδια φτιάχνουν την DHEA από τη χοληστερόλη (πολύ μικρές ποσότητες DHEA κατασκευάζονται επίσης στους όρχεις ή στις ωοθήκες). Επίσης παράγεται σε μικρές ποσότητες από τον εγκέφαλο.

 

Σωματομεδίνη C (Igf-1)

O ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1 ή αλλιώς Σωματομεδίνη C) είναι μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως ορμόνη. Ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με την ινσουλίνη. Ο IGF-1 παράγεται κυρίως στο συκώτι αλλά και σε άλλους ιστούς, όπως είναι οι μύες και τα οστά, με ρόλο να διεγείρει άμεσα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των φυσιολογικών κυττάρων, επηρεάζοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης και επομένως, επηρεάζοντας και την ανάπτυξη.Παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Η μεγαλύτερη ποσότητα εμφανίζεται στην εφηβεία. Τα χαμηλότερα επίπεδα υπάρχουν στα παιδιά και στην προχωρημένη ηλικία. Ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας είναι το μόριο μέσω του οποίου κυρίως επιδρά η αυξητική ορμόνη στο σώμα.

 

Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)

Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (επίσης γνωστή ως TSH) είναι μια ορμόνη που διεγείρει το θυρεοειδή αδένα να παράγει θυροξίνη (Τ4), και στη συνέχεια, τριϊωδοθυρονίνη (Τ3), η οποία διεγείρει τον μεταβολισμό σχεδόν όλων των ιστών του σώματος. Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που συντίθεται από τα βασεόφιλα κύτταρα του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης, και η οποία ρυθμίζει την ενδοκρινή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η έκκριση της TSΗ ρυθμίζεται από την «ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτροπίνης» (TRH) που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο και από την άμεση δράση των θυρεοειδικών ορμονών στην υπόφυση.

 

Το ενδοκρινικό σύστημα του σώματός μας εκκρίνει και ελέγχει τις ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές διαδικασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η χρήση των θρεπτικών συστατικών, η απέκκριση και η αναπαραγωγή. Καθώς γερνάμε, τα συστήματα αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αλλαγές στο σώμα μας, όπως πχ η εμμηνόπαυση.

 

Η ορμονική θεωρία της γήρανσης αναφέρει ότι αυτές οι αλλαγές προκαλούν τελικά τα αποτελέσματα της γήρανσης!

 

Οι ορμονικές αλλαγές αποτελούν σημαντικό μέρος της γήρανσης. Το αν ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνει η γήρανση ή είναι συνέπεια άλλων αλλαγών στο σώμα είναι άγνωστο. Είναι απίθανο η ορμονική υποκατάσταση στους ανθρώπους να αυξήσει τη διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη.

 

Ο έλεγχος αντιγηραντικών ορμονών διενεργείται σε όλα τα κέντρα του ομίλου MediOne σε Γλυφάδα , Αγία Παρασκευή , Δραπετσώνα , Πέραμα , Σαλαμίνα , Αταλάντη , Λαμία στην προνομιακή τιμή των 50€.

 

*ο έλεγχος περιλαμβάνει : Οιστραδιόλη (Ε2) , Θυλακιοτρόπος (FSH), Ωχρινοποιητική (LH), Θειϊκή Δευδροεπιανδροστερόνη(S-DHEA), Σωματομεδίνη (Igf-1), Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)

 

 

Δείτε εδώ για περισσότερα CHECK UP

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Τι είναι, συμπτώματα και διάγνωση!

Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένα βακτήριο που έχει την ικανότητα να μολύνει το στομάχι. Υπολογίζεται, πως τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει προσβληθεί από αυτό, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 20-30%. Συνήθως, η μόλυνση συμβαίνει πριν τα 10 έτη της ζωής του ατόμου. Το άτομο μεγαλώνει και κάποια στιγμή στην ενήλικη του ζωή του θα εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί για πολλά χρόνια να παραμένει ασυμπτωματικός.

Οι επιστήμονες δεν έχουν πλήρως αποσαφηνίσει την οδό μετάδοσης του H. pylori. Ωστόσο, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η έκθεση σε μολυσμένο φαγητό και νερό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από H. pylori. Γι’ αυτό τα άτομα στις μη αναπτυσσόμενες χώρες όπου η πρόσβαση σε ασφαλές φαγητό και καθαρό νερό είναι δύσκολη έχουν μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω στόματος ή επαφής κοπράνων ή εμετού είναι η πιο πιθανή. Πολύ συχνά, άτομα από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον μολύνονται από το H. Pylori μεταξύ τους. Το H. pylori παράγει ένα ένζυμο, την ουρεάση, η οποία εξουδετερώνει το όξινο pΗ του στομάχου και αποδυναμώνει το προστατευτικό στρώμα βλέννας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί φλεγμονή και έλκος (δηλαδή εσωτερική πληγή) στο στομάχι.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι πόνος, φούσκωμα, απώλεια βάρους, ερυγές (ρέψιμο), έλλειψη όρεξης, ναυτία και έμετος. Η χρόνια γαστρίτιδα και το γαστρικό έλκος που δεν θα αντιμετωπιστεί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μόλυνσης;

Ο γαστρεντερολόγος μετά από λήψη αναλυτικού ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού προβαίνει σε διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων
  • Καλλιέργεια κοπράνων για τον εντοπισμό διάφορων παθογόνων βακτηρίων
  • Test αναπνοής, το οποίο εντοπίζει την παρουσία ουρεάσης (ενζύμου του H. pylori)
  • Γαστροσκόπηση, όπου εξετάζεται εσωτερικά ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο για αλλοιώσεις και συνήθως λαμβάνεται δείγμα προς εξέταση (βιοψία).Η μέθοδος αυτή είναι η πιο ακριβής και ελέγχει την παρουσία ελικοβακτηριδίου με χρώσεις κάτω από μικροσκόπιο.

Η γαστροσκόπηση έχει το πλεονέκτημα πως θα δείξει και αν το μικρόβιο έχει προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στο στομάχι που θα πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα στο μέλλον για να προληφθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στομάχου.

Τα ενδοσκοπικά τμήματα του ομίλου MediOne, είναι εξοπλισμένα με τελευταίας γενιάς ενδοσκόπια – υψηλής ανάλυσης , εξοπλισμένα με σύγχρονο σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης ενδοσκοπίων που εγγυάται την ασφάλεια των ασθενών .Όλα μας τα ενδοσκοπικά τμήματα στελεχώνονται από εμπειρότατους Γαστρεντερολόγους και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και πραγματοποιούνται με άνεση και ασφάλεια σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον. Μπορείτε να κάνετε γαστρεντερολογικές εξετάσεις και ενδοσκοπικές πράξεις με τιμές ΕΟΠΥΥ, είτε Ιδιωτικά.

Για να κλείσετε ραντεβού και να ενημερωθείτε για την προετοιμασία καθώς και το κόστος της εξέτασης, επικοινωνήστε με τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ σε Γλυφάδα , Σαλαμίνα , Αταλάντη και Λαμία.

 

 

Εναλλακτικά συμπληρώστε τα στοιχεία σας ΕΔΩ και σύντομα θα σας καλέσουμε!

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»



ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑ & ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

 

Ως ιδιοπαθής αιφνίδια νευραισθητήρια βαρηκοΐα [ΙΑΝΒ] σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (AAO-HNS) και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και λοιπές Διαταραχές Επικοινωνίας (NIDCD)] χαρακτηρίζεται η οξεία, ανεξήγητη από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, νευροαισθητήριος απώλεια το λιγότερο 30 dB (ντεσιμπέλ) ακοής σε 3 ή περισσότερες συνεχόμενες ακοομετρικές συχνότητες, η οποία συμβαίνει εντός διαστήματος μικρότερου των 72 ωρών.

Η αιφνίδια βαρηκοΐα είναι μια επείγουσα ωτορινολαρυγγολογική κατάσταση. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ΙΑΝΒ μπορεί να βελτιώσει την αποκατάσταση της ακοής και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Αν η ΙΑΝΒ παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία!

 

Έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα θεραπευτικά τα κορτικοστεροειδή, αγγειοδιασταλτικά, ανοσοκατασταλτικά, αντιικά φάρμακα και το υπερβαρικό οξυγόνο, αν και για όλα αυτά υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Σήμερα, η πλέον αποδεκτή θεραπεία της ΙΑΝΒ γενικά είναι η χορήγηση κορτικοστεροειδών, αν και δεν υπάρχει μια παγκόσμια τυποποιημένη κατευθυντήρια οδηγία πρακτικής εφαρμογής της.

 

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

H θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο έχει αποδειχτεί ότι ασκεί σημαντικό επιπρόσθετο αποτέλεσμα, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την κορτιζονοθεραπεία, αναγεννώντας την ακουστική οξύτητα του ωτός. Αν και οι αιτίες της αιφνίδιας απώλειας της ακοής δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένες, πιστεύεται ότι σχετίζονται με την έλλειψη οξυγόνου, που προκαλείται μετά από κάποιο αγγειακό πρόβλημα, που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Κατά τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, ο ασθενής εισπνέει καθαρό οξυγόνο, υπό αυξημένη ατμοσφαιρική πίεση μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο. Με την μέθοδο αυτή αυξάνει ο εφοδιασμός του εγκεφάλου και του αυτιού με οξυγόνο με αποτέλεσμα να περιορίζεται η σοβαρότητα της βαρηκοΐας και των εμβοών. Αρκετές φορές οι ασθενείς με ΙΑΝΒ ζητούν απεγνωσμένα τη χρησιμοποίηση του υπερβαρικού οξυγόνου, κάτω από το δυσάρεστο συναίσθημα της βαρηκοΐας και των εμβοών των αυτιών τους.

Η χορήγηση υπερβαρικού οξυγόνου είναι ασφαλής ιατρική πράξη, όταν υπάρχει συντονισμένη συνεργασία του θεράποντα ωτορινολαρυγγολόγου του ασθενούς, του γιατρού Υπερβαρικής ιατρικής και του τεχνολόγου θαλάμου χορήγησης υπερβαρικού οξυγόνου.

 

Ζητήστε σήμερα ένα ραντεβού για ενημέρωση ΕΔΩ ή καλέστε μας στο 210-9632396 για να προγραμματίσετε το πρώτο σας ραντεβού με Υπερβαρικό Ιατρό.

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»

Συμβεβλήμενοι με τον ΕΟΠΥΥ

Image

Δεκτές όλες οι κάρτες

Πιστωτικές ή Χρεωστικές
Image