ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Ο αυτισμός ή η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ορίζεται ως μία αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές ικανότητες ενός ατόμου. Ο αυτισμός αποτελεί μια διαταραχή, η οποία εντοπίζεται στα παιδιά και κατά κύριο λόγο στα αγόρια και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες στερεότυπες συμπεριφορές, μειωμένη επικοινωνία και μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση. Η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται ως χρόνια διότι υφίσταται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής των παιδιών, διάχυτη διότι εμφανίζονται δυσλειτουργίες σε πολλούς αναπτυξιακούς τομείς, αναπτυξιακή γιατί εμφανίζεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού και φάσματος γιατί εμφανίζεται τόσο σε ήπια μορφή όσο και σε βαριά μορφή. Επειδή αποτελεί νευρολογική διαταραχή επηρεάζει τον εγκέφαλο και κυρίως τους νευρώνες που καθορίζουν την συμπεριφορά και την επικοινωνία.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Παρ΄ ότι δεν υπάρχει θεραπεία που να θεραπεύει εξ΄ ολοκλήρου τον αυτισμό υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις οι οποίες βελτιώνουν μερικά χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό.

  • Η ψυχολογική υποστήριξη, για να βοηθήσει τα παιδιά να βρουν στόχους και ερεθίσματα.
  • Η μουσικοθεραπεία βοηθάει στην αντίληψη των ακουστικών ερεθισμάτων.
  • Η λογοθεραπεία συμβάλλει στην αφομοίωση λεκτικών και μη λεκτικών πληροφοριών και στην ορθή έκφραση και δόμηση του λόγου.
  • Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει σε συνυπάρχουσες παθήσεις του αυτισμού, όπως άγχος και κατάθλιψη.
  • Διάφορες άλλες εναλλακτικές θεραπείες.

 

ΥΠΕΡΒΑΡΙΚΟ ΟΞΥΓΟΝΟ & ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Η χρήση του υπερβαρικού οξυγόνου ως εκλογή θεραπείας στα παιδιά με αυτισμό αποτελεί μια καινοτομία που άρχισε να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο. Όπως προαναφέραμε ο αυτισμός αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή η οποία εμφανίζεται στα παιδιά και κυρίως στα αγόρια σε ηλικία 2-3 ετών και χαρακτηρίζεται από νευρολογικά ελλείματα και επαναλαμβανόμενες στερεότυπες συμπεριφορές οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το γνωστικό, κοινωνικό και επικοινωνιακό επίπεδο των παιδιών. Το υπερβαρικό οξυγόνο χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση καθώς συμβάλλει στην ανάπλαση κυττάρων και νευρώνων με την βοήθεια της αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης που οδηγεί στην απορρόφηση του οξυγόνου έως και 20 φορές περισσότερο με την βοήθεια της αιμογλοβίνης. Αυτό οδηγεί σε μερική αποκατάσταση κάποιων νευρολογικών ελλειμάτων και όχι σε πλήρη θεραπεία του αυτισμού.

Όταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος σκέφτεται, εμφανίζεται αυξημένη δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αύξηση αίματος σ’ αυτά τα κύτταρα. Το αίμα επίσης, μεταφέρει γλυκόζη σ’ αυτά τα κύτταρα. Εντούτοις, στην περίπτωση των αυτιστικών παιδιών παρατηρείται αδυναμία στην παροχή αίματος. Αυτή η συνθήκη επιδρά στη διαδικασία λειτουργίας του εγκεφάλου. Σαν αποτέλεσμα το παιδί συμπεριφέρεται ασυνήθιστα και με βάση την τυπική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει το Φάσμα Αυτιστικών Διαταραχών. Κατά τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, μέσα σε υπερβαρικό θάλαμο, στα κύτταρα του σώματος δημιουργείται κορεσμός από υπερβολικό οξυγόνο. Το επιπλέον ποσοστό οξυγόνου διαλύεται μέσα στα συστατικά του πλάσματος του αίματος, της λέμφου, και φτάνει στα κύτταρα που στερούνται οξυγόνο. Με αυτόν τον τρόπο η ανωμαλία που προκύπτει από φτωχή ή μειωμένη παροχή οξυγόνου στο σώμα διορθώνεται. Το σώμα ξεκινά να θεραπεύεται από μόνο του και τα κύτταρα λειτουργούν με φυσιολογικό τρόπο. Αυτό με τη σειρά του, ενισχύει την διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων, αλλά επίσης ενισχύει τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού. Οι διαταραχές του Φάσματος Αυτισμού έχουν αναδειχθεί ως πρόκληση τα τελευταία χρόνια υπό το πρίσμα της αύξησης 7% στα ποσοστά του. Υπογραμμίζεται, επίσης, η ευπάθεια των παιδιών σε αυτό. Ένα παιδί με αυτισμό αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις όσον αφορά στην ενσωμάτωση του στην κοινωνία. Ως εκ τούτου, αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους γονείς, καθώς ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους.

 

Το Ιατρικό κέντρο MediOne Γλυφάδας διαθέτει έναν υπερσύγχρονο θάλαμο αποσυμπίεσης τελευταίας γενιάς. Στο τμήμα Υπερβαρικής Ιατρικής εξετάζουμε ποια είναι η καλύτερη χρονική στιγμή έναρξης της θεραπείας στη ζωή του παιδιού με αυτισμό. Το πόσο θα επωφεληθεί ένα παιδί με αυτισμό από το υπερβαρικό οξυγόνο εξαρτάται από το βαθμό βλαβών που έχει στον εγκέφαλο του. Το οξυγόνο μπορεί να επαναφέρει σε καλύτερα επίπεδα ορισμένες λειτουργίες αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο αυτές έχουν ήδη αλλοιωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 697 0423 917  ή να ζητήσετε ραντεβού για ενημέρωση ΕΔΩ .

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»