ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Η φυματίωση δεν είναι ένα «ξεχασμένο» νόσημα, καθώς εκατοντάδες κρούσματα καταγράφονται ετησίως στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που ο υποχρεωτικός αντιφυματικός εμβολιασμός στα παιδιά έχει καταργηθεί και άγνωστο παραμένει κατά πόσο γίνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι μετανάστες.

Το αίτιο και η μετάδοση της φυματίωσης

Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή αλλιώς βάκιλος του Koch, προς τιμήν του ιατρού που τον απομόνωσε το 1882. Είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και που μαστίζει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο είναι επίμονος βήχας, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες, ανορεξία, πυρετός αλλά και αιμόπτυση. Αφού το άτομο νοσήσει και εφόσον δεν λάβει την κατάλληλη αγωγή, η νόσος δεν περιορίζεται στους πνεύμονες αλλά μπορεί να επεκταθεί στα οστά, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο κ.ά.

Θεραπεία

Επειδή τα βακτήρια της φυματίωσης αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, η θεραπεία για ενεργό λοίμωξη είναι χρονοβόρα – συνήθως λαμβάνονται αντιβιοτικά για έξι έως δώδεκα μήνες ώστε να καταστραφεί ο βάκιλος. Η ακριβής διάρκεια των φαρμάκων και της θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία, τη συνολική υγεία, τα αποτελέσματα των τεστ ευαισθησίας, και αν έχετε ενεργό ή ανενεργό φυματίωση.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο.

Η διάγνωση γίνεται με:

  • Ακτινογραφία ή καλύτερα αξονική τομογραφία θώρακος.
  • Δερμοαντίδραση Mantoux.
  • Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η εξέταση QuantiFeron-IT GOLD-IT (QFT-GIT) η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της Ενεργούς και της Λανθάνουσας φυματίωσης και σχεδόν καταργεί τη Mantoux ,διότι γίνεται με δείγμα αίματος άρα είναι πολύ πιο εύκολο για τον ασθενή.

Στα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου MediOne HealthCare μπορείτε να πραγματοποιήσετε πλήρη ακτινολογικό και απεικονιστικό έλεγχο καθώς και μικροβιολογικές εξετάσεις πάντα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό σας.   

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»