ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είναι μια σημαντική ετήσια εκδήλωση που αφιερώνεται στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη μνήμη των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον ιό HIV/AIDS. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 1η Δεκεμβρίου και αποτελεί μια ευκαιρία για να εστιαστεί η παγκόσμια προσοχή στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV, στην υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και στην ανάγκη για προσπάθειες αντιμετώπισης και εξάλειψης αυτής της πανδημίας.

 

Η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης ευκαιρία να ενισχυθεί η επικοινωνία για τη σημασία της ενημέρωσης και της διάδοσης πληροφοριών σχετικά με την πρόληψη, την εξέλιξη του ιού και τις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες.

 

Ο ιός HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome), μια σοβαρή ασθένεια που αποδυναμώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Η μόλυνση από τον ιό HIV μεταδίδεται κυρίως μέσω των σωματικών υγρών :

  • Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)
  • Σπέρμα και προσπερματικά υγρά
  • Κολπικά υγρά
  • Πρωκτικά υγρά
  • Μητρικό γάλα

 

Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί :

  • Μέσω σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο άτομο
  • Κοινή χρήση βελόνων για χρήση ναρκωτικών
  • Μετάγγιση αιμοπεταλίων που δεν ελέγχονται
  • Μη ασφαλείς ιατρικές διαδικασίες
  • Μια μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο παιδί της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή μέσω του θηλασμού

 

Ο ιός HIV επιτίθεται και καταστρέφει τα CD4 λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος μας. Καθώς εξελίσσεται η νόσος, το ανθρώπινο σώμα γίνεται πιο ευάλωτο σε σοβαρές λοιμώξεις και κακοήθεις όγκους που συχνά οδηγούν σε επιπλοκές και θανατηφόρα ασθένεια.

 

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία που να εξαλείπει πλήρως τον ιό HIV, οι θεραπευτικές επιλογές που περιλαμβάνουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν σημαντικά βελτιώσει τη διαβίωση και την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με HIV.

Η πρόληψη, η ενημέρωση και η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα παραμένουν ουσιώδεις στον αγώνα κατά του HIV/AIDS.

 

Περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν με τον ιό HIV σε παγκόσμιο επίπεδο, με εκατομμύρια νέες μολύνσεις κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι θεραπευτικές επιλογές, η πρόληψη και η πρόσβαση σε φάρμακα έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ζήσουν με τον ιό και να διαχειριστούν τη νόσο, ενώ οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου παραμένουν ενεργές.

Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS είναι μια ευκαιρία για κυβερνήσεις, οργανώσεις, κοινότητες και άτομα ανά τον κόσμο να ενωθούν σε κοινή δράση, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες για πρόληψη, θεραπεία και υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.