Τι είναι το Stress Echo;

Η Δυναμική Ηχοκαρδιογραφία (stress echo) είναι μια εξελιγμένη μορφή του γνωστού σε όλους τεστ κοπώσεως. Είναι η απεικόνιση της καρδιάς όχι σε συνθήκες ηρεμίας, αλλά σε ιδιαίτερες συνθήκες φόρτισης και stress, όπου η καρδιακή συχνότητα, η αρτηριακή πίεση και κατά επέκταση το καρδιακό έργο και οι απαιτήσεις σε οξυγόνο της καρδιάς αυξάνονται. Η εξέταση είναι απλή, μη επεμβατική, ανώδυνη, αναίμακτη χωρίς τη χρήση βλαβερής ακτινοβολίας, δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία από τον ασθενή και διαρκεί περίπου 30 λεπτά στο σύνολο. Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του κανονικά.

Η κόπωση γίνεται τεχνητά με τη χορήγηση ενός φαρμακευτικού παράγοντα, ο οποίος αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, καθιστώντας την εξέταση εφικτή και αξιόπιστη ακόμα και σε ασθενείς με μειωμένη κινητικότητα ή μη ανοχή στην φυσική κόπωση.

Η διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης για την ανεύρεση στεφανιαίας νόσου, δηλαδή αθηρωμάτωσης των αγγείων της καρδιάς, είναι σημαντικά ανώτερη από την παραδοσιακή δοκιμασία τάπητα, μιας και κατά τη διάρκεια της εξέτασης, πέραν από την ηλεκτροκαρδιογραφική καταγραφή, γίνεται απεικόνιση του μυοκαρδίου με την βοήθεια του υπερήχου (triplex) καρδιάς.

Έτσι, ο ιατρός μπορεί να λάβει χρήσιμες πληροφορίες για την αιμάτωση του καρδιακού μυός του ασθενούς του και να του προσφέρει την καλύτερη δυνατή φαρμακευτική θεραπεία.

 

Η εξέταση πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού στο Καρδιολογικό Τμήμα του MediOne Γλυφάδας είτε με χρήση ΕΟΠΥΥ, είτε ιδιωτικά. Για προγραμματισμό ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 210-96.32.396 ή να ζητήσετε το ραντεβού σας ΕΔΩ.

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»