ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ: Τί είναι , ποια η σημασία τους , πώς ελέγχονται?

 

Οιστραδιόλη (Ε2)

Η οιστραδιόλη είναι μία ορμόνη που παράγεται κυρίως στις γονάδες (ωοθήκες και όρχεις) . Είναι το κυρίαρχο οιστρογόνο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας στη γυναίκα αποτελώντας την πιο δραστική από τις μορφές των οιστρογόνων, στη διέγερση της ανάπτυξης του ενδομητρίου. Η οιστραδιόλη παρατηρείται και στους άνδρες και παράγεται σαν ενεργό προϊόν μεταβολισμού της τεστοστερόνης. Τα επίπεδα της στους άνδρες είναι ανάλογα με εκείνα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η οιστραδιόλη δεν έχει μόνο σημαντική επίδραση στην αναπαραγωγική και σεξουαλική λειτουργία αλλά έχει επίσης επίδραση και σε άλλα όργανα όπως είναι τα οστά. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, το μεγαλύτερο ποσό της οιστραδιόλης στις γυναίκες παράγεται στα κοκκώδη κύτταρα των ωοθυλακίων στις ωοθήκες των γυναικών. Μικρότερα ποσά παράγονται στα επινεφρίδια και στους άνδρες παράγονται στους όρχεις.


Θυλακιοτρόπος Ορμόνη (FSH)

Η FSH είναι μια ορμόνη η οποία διεγείρει την παραγωγή οιστραδιόλης από το ωοθυλάκιο και προάγει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Η FSH παράγεται από την υπόφυση. Η υπόφυση είναι ένας αδένας στη βάση του εγκεφάλου που εκκρίνει ορμόνες για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα, των επινεφριδίων, των γονάδων (όρχεων – ωοθηκών) όπως και αυξητική ορμόνη και προλακτίνη. Για τη λειτουργία των γονάδων η υπόφυση εκκρίνει δύο ορμόνες που ονομάζονται γοναδοτροπίνες. Η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) μαζί με την LH ορμόνη προάγουν την ανάπτυξη και ωρίμανση των ωοθυλακίων.

 

Δεϋδροεπιανδροστερόνη (S-DHEA)

Η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόvη) συχνά ονομάζεται «μητέρα όλων των ορμονών» (mother hormone) επειδή το σώμα τη χρησιμοποιεί για να παράγει ανδρικές και γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες: τεστοστερόνη, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Παράγεται από τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς) και η παραγωγή της ελέγχεται εν μέρει, από την ορμόνη ACTH. Η DHEA είναι η αφθονότερη στεροειδής ορμόνη στο σώμα μας — όταν είμαστε νέοι παράγουμε περίπου 25 έως 30 mg καθημερινά. Τα επινεφρίδια φτιάχνουν την DHEA από τη χοληστερόλη (πολύ μικρές ποσότητες DHEA κατασκευάζονται επίσης στους όρχεις ή στις ωοθήκες). Επίσης παράγεται σε μικρές ποσότητες από τον εγκέφαλο.

 

Σωματομεδίνη C (Igf-1)

O ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1 ή αλλιώς Σωματομεδίνη C) είναι μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως ορμόνη. Ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με την ινσουλίνη. Ο IGF-1 παράγεται κυρίως στο συκώτι αλλά και σε άλλους ιστούς, όπως είναι οι μύες και τα οστά, με ρόλο να διεγείρει άμεσα την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των φυσιολογικών κυττάρων, επηρεάζοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης και επομένως, επηρεάζοντας και την ανάπτυξη.Παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Η μεγαλύτερη ποσότητα εμφανίζεται στην εφηβεία. Τα χαμηλότερα επίπεδα υπάρχουν στα παιδιά και στην προχωρημένη ηλικία. Ο ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας είναι το μόριο μέσω του οποίου κυρίως επιδρά η αυξητική ορμόνη στο σώμα.

 

Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)

Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (επίσης γνωστή ως TSH) είναι μια ορμόνη που διεγείρει το θυρεοειδή αδένα να παράγει θυροξίνη (Τ4), και στη συνέχεια, τριϊωδοθυρονίνη (Τ3), η οποία διεγείρει τον μεταβολισμό σχεδόν όλων των ιστών του σώματος. Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που συντίθεται από τα βασεόφιλα κύτταρα του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης, και η οποία ρυθμίζει την ενδοκρινή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η έκκριση της TSΗ ρυθμίζεται από την «ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτροπίνης» (TRH) που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο και από την άμεση δράση των θυρεοειδικών ορμονών στην υπόφυση.

 

Το ενδοκρινικό σύστημα του σώματός μας εκκρίνει και ελέγχει τις ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές διαδικασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η χρήση των θρεπτικών συστατικών, η απέκκριση και η αναπαραγωγή. Καθώς γερνάμε, τα συστήματα αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αλλαγές στο σώμα μας, όπως πχ η εμμηνόπαυση.

 

Η ορμονική θεωρία της γήρανσης αναφέρει ότι αυτές οι αλλαγές προκαλούν τελικά τα αποτελέσματα της γήρανσης!

 

Οι ορμονικές αλλαγές αποτελούν σημαντικό μέρος της γήρανσης. Το αν ελέγχουν τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνει η γήρανση ή είναι συνέπεια άλλων αλλαγών στο σώμα είναι άγνωστο. Είναι απίθανο η ορμονική υποκατάσταση στους ανθρώπους να αυξήσει τη διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη.

 

Ο έλεγχος αντιγηραντικών ορμονών διενεργείται σε όλα τα κέντρα του ομίλου MediOne σε Γλυφάδα , Αγία Παρασκευή , Δραπετσώνα , Πέραμα , Σαλαμίνα , Αταλάντη , Λαμία στην προνομιακή τιμή των 50€.

 

*ο έλεγχος περιλαμβάνει : Οιστραδιόλη (Ε2) , Θυλακιοτρόπος (FSH), Ωχρινοποιητική (LH), Θειϊκή Δευδροεπιανδροστερόνη(S-DHEA), Σωματομεδίνη (Igf-1), Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH)

 

 

Δείτε εδώ για περισσότερα CHECK UP

 

«Αξία μας είναι ο Άνθρωπος»