Μην πλένετε ποτέ αυτά τα λαχανικά πριν τα φάτε, προειδοποιούν οι ειδικοί


Είναι αρκετά γνωστό ότι τα λαχανικά σας χρειάζονται ένα γρήγορο ξέβγαλμα πριν τα κόψετε και τα προσθέσετε στο πιάτο σας, ακόμα και αν φαίνονται ήδη καθαρά. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο ελεγμένη μπορεί να είναι η υγιεινή της κουζίνας σας, οποιαδήποτε φυλλώδη χόρτα που έρχονται προσυσκευασμένα σε ένα δοχείο που λέει "τριπλό πλύσιμο" δεν πρέπει να πάρει ένα πλύσιμο πριν από την προετοιμασία, λένε οι ειδικοί.


"Το πλύσιμο τους ξανά στο σπίτι μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο για τα φυλλώδη χόρτα να πάρουν βακτήρια από το νεροχύτη σας, πάγκους, σανίδες κοπής, μαχαίρια, μπολ ή άλλα αντικείμενα ή επιφάνειες στην κουζίνα σας με τα οποία τα χόρτα μπορεί να έρθουν σε επαφή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλύσης. Τα φυλλώδη χόρτα σε σφραγισμένες σακούλες με την ένδειξη 'τριπλό πλύσιμο', 'πλυμένο' ή 'έτοιμο για κατανάλωση' παράγονται σε μια εγκατάσταση που επιθεωρείται από μια κυβερνητική ρυθμιστική αρχή και λειτουργεί στο πλαίσιο ορθών πρακτικών παρασκευής", αναφέρει ο Neva Cochran,RDN, διαιτολόγος, σύμβουλος επικοινωνίας διατροφής και μέλος συμβουλευτικής επιτροπής στη Leafy Greens.


Η κουζίνα σας είναι πιθανό να μολύνει τα προ-πλυμένα χόρτα καθώς τα πλένετε

Τα προ-πλυμένα χόρτα υποβάλλονται σε επεξεργασία με ένα μείγμα νερού και ενός παράγοντα απολύμανσης ποιότητας τροφίμων, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου ή χλώριο. Το μείγμα, το οποίο σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν ενέχει κίνδυνο σε τόσο χαμηλά επίπεδα, «μειώνει και αποτρέπει την εξάπλωση βακτηρίων από την επιφάνεια των προϊόντων».
Αλλά δεν είναι μόνο τα προ-πλυμένα φυλλώδη χόρτα που δεν πρέπει να πλένετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του γεύματος.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC), το ξέπλυμα κρέατος, πουλερικών ή αυγών είναι επίσης κακή ιδέα. Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να εξαπλώσει μικρόβια στο νεροχύτη, τους πάγκους και άλλες επιφάνειες στην κουζίνα σας, προειδοποιεί η υπηρεσία. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα, και να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) λέει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να ξεπλύνετε το κρέας ή τα πουλερικά σας, χάρη στις τρέχουσες εμπορικές τεχνικές πλύσης. Ενώ το πλύσιμο για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της γλίτσας, του λίπους ή του αίματος μπορεί να ήταν κατάλληλο πριν από δεκαετίες, όταν πολλοί έσφαζαν και προετοίμαζαν το δικό τους φαγητό, το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας τροφίμων δεν το απαιτεί, αναφέρει το USDA.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, το κρέας και τα πουλερικά καθαρίζονται αρκετά καλά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, οποιοδήποτε περαιτέρω πλύσιμο είναι ένας περιττός πρόσθετος κίνδυνος για την κουζίνα και την υγεία σας.